ZUPY - zło konieczne, jak powiada mój syn. Gada, gada, ale w mroźny dzień zupkę zjada. Szczególnie mięsną, sycącą z wieloma smakowitymi śmieciami. Dziś słów kilka o tym, jak mieć zawsze ciepłą zupę w domu nie przepracowując się zbytnio.
Przede wszystkim warto poświęcić kilka godzin raz na dwa tygodnie na zrobienie dużej ilości "bazy" do zup. Bazą może być zwykły rosół drobiowo wołowy - polecam do zup delikatniejszych, albo wywar warzywno wieprzowy - tańszy i idealny do zup o wyrazistym smaku. Mając takie "bazy" w pogotowiu, nalane do słoików na gorąco, zakręcone twistem, żeby "chwyciło" i trzymane w lodówce (wieprzowe nawet 2 tygodnie, drobiowe lepiej zamrozić w plastikowych pojemnikach), możemy robić codziennie inną zupę i rodziny nie zanudzać.
Dzisiaj polecam trzy z takich "szybkich" zup: przaśną, kwaśną i orientalną.
Przede wszystkim warto poświęcić kilka godzin raz na dwa tygodnie na zrobienie dużej ilości "bazy" do zup. Bazą może być zwykły rosół drobiowo wołowy - polecam do zup delikatniejszych, albo wywar warzywno wieprzowy - tańszy i idealny do zup o wyrazistym smaku. Mając takie "bazy" w pogotowiu, nalane do słoików na gorąco, zakręcone twistem, żeby "chwyciło" i trzymane w lodówce (wieprzowe nawet 2 tygodnie, drobiowe lepiej zamrozić w plastikowych pojemnikach), możemy robić codziennie inną zupę i rodziny nie zanudzać.
Dzisiaj polecam trzy z takich "szybkich" zup: przaśną, kwaśną i orientalną.
ZUPA ZIEMNIACZANO FASOLOWA PRZYPRAWIONA KARI
ZUPA SZCZAWIOWA PRZEPIS MOJEJ TEŚCIOWEJ
ZUPA MISO WEDŁUG PORAD BRUCZKOWSKIEGO
W przeciwieństwie do dwóch poprzednich ta zupa jest lekka i raczej nie może stanowić obiadu sama w sobie, ale jest dobrym jego początkiem.
Wstyd się przznać alenigdy nie jadłam zupy szczawiowej, każdy mi mói jaka ona jest pyszna, ale nie mam odwagi, ;(
OdpowiedzUsuńŚmiało! W czym szczaw miałby być gorszy od innego zielska: kapusty, botwiny czy szpinaku :D
OdpowiedzUsuńUrok szczawiowej polega na tym, że jest kwaskowata a jednocześnie mięsna w smaku. Szczawiu nie należy zbierać samemu jeśli się jest "miastowym", bo Bóg wie, czego się natarga. Kupić przecier w supamaka jest bezpieczniej.