piątek, 15 stycznia 2010

Blok czekoladowy inaczej

I znowu słodkie, raz za razem, ale nie chcę przegapić akcji Kakaowy Przegląd i nie dodać do niej swoich trzech groszy. A nawet nie całkiem swoich, tylko jakby pożyczonych, bo przepis wypatrzyłam w Lawendowym Domu. Oczywiście przerobiłam go tak, że mogę solennie zapewnić: mój jest jeszcze bardziej kaloryczny, tłusty i zabójczy dla BMI ;D

Za to wydał mi się przekąską odpowiednią dla zakuwających studentów, więc upozowałam go wdzięcznie na tle podręcznika.

składniki:
1 szklanka cukru
1szklanka wody
1 kostka masła
4 kopiate łyżki kakao
2 kopiate łyżki kawy rozpuszczalnej
30 dkg mleka w proszku (czyli mniej niż u pani Lipov)
garść (ok. pół szklanki) "dmuchanego" ryżu
garść chrupek kukurydzianych o smaku orzechowym
pół szklanki pokruszonych herbatników (niekoniecznie)
1 szklanka lub nawet 1 i 1/2 posiekanych bakalii i orzechów (dałam: suszone wiśnie, żurawinę, rodzynki, pokrojone morele, daktyle, figi i śliwki oraz orzeszki ziemne, laskowe i migdały)
2 łyżki mocnego alkoholu (np. whiskey, wódka) do namoczenia bakalii (niekoniecznie, ale polepsza smak i konsystencję, alkoholu nie czuć w deserze, tylko przypomina on nadzienie dobrych czekoladek)
waflowe miseczki (niekoniecznie)

wykonanie:
Pierwsze pięć składników zagotować w rondlu i dobrze pomieszać, żeby rozpuścił się cukier. Gdy trochę przestygnie, dodać mleko w proszku, alkohol i wymieszać. Następnie dodać orzechy, bakalie i "wypełniacze" (chrupki, ryż i ewentualnie herbatniki), delikatnie wmieszać w masę. Nałożyć ściśle ubijając do waflowych miseczek lub wyścielonych folią spożywczą salaterek. Potrzymać w chłodzie co najmniej 2 godziny. Deser z salaterek wyłożyć na talerz przed pokrojeniem, a ten w waflowych miseczkach kroi się razem z opakowaniem.
Wszystkim smakuje!

4 komentarze:

  1. Szkoda,że mieszkam tak daleko od Ciebie!! bo już bym tam była i się zajadała tym pysznym blokiem.
    A tak mogę sobie tylko popatrzeć i się ślinić.

    OdpowiedzUsuń
  2. dla zakuwających licealistów też byłby odpowiedni. :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam taki blok, fajny kształt:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, oderwałam się na chwilę od notatek, a tu takimi dobrociami kusisz i jeszcze piszesz, że dla studentów do nauki idealne, o mamo...

    OdpowiedzUsuń