wtorek, 19 stycznia 2010

Kwaśna surówka z kardamonem

Z fizjologicznych przyczyn, zimą smak kwaśny jest dla nas szczególnie miły (witamina C), ale taka surówka może być jedzona przez okrągły rok. Jest orzeźwiająca, lekka i prosta w przygotowaniu. Jej zimowa zaleta to fakt, że doskonale dopełnia dania z nieco cięższych mięs, które zwykliśmy zimą jadać.

składniki:

- kawałeczek kapusty pekińskiej wielkości pięści
- 1 duży ogórek konserwowy
- garść marynowanych pieczarek
- 1 nieduża szara reneta lub inne kwaśno-słodkie jabłko
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej
- ½ łyżeczki kardamonu mielonego

wykonanie:
- poszatkować kapustę drobno
- obrać jabłko, wybrać „ogryzek”, pokroić w malutkie kosteczki
- ogórek na półplasterki
- pieczarki na ćwiartki
- dodać majonez, przyprawić, wymieszać.
Uwaga: jeśli ktoś lubi bardzo, to można zaostrzyć sałatkę dodając pół małej posiekanej cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz