sobota, 24 kwietnia 2010

Ciasto migdałowe

Doskonałe, wg mnie ciasto, na które przepis znalazłam na blogu Ewy, której kuchnia jest w Irlandii i wykonałam prawie dokładnie tak samo. Konsystencja ciasta bardzo mnie zadowoliła, smak też, choć trochę za wiele słodyczy. Wymyśliłam, że następnym razem, zamiast nasączać ciasto tak wielką ilością syropu, przekroję je, jak tort, na placki i przełożę czekoladowym lub cytrynowym kremem. Tymczasem podaję przepis wypatrzony u Ewy:

składniki:
- 6 jaj
- 225 g cukru +1 łyżka ekstra
- 230g mielonych migdałów
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- masło do wysmarowania formy
- na syrop:
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 50 g cukru
- przyprawy mielone, po szczypcie: anyżu, cynamonu, kardamonu.

wykonanie:
Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wmieszać migdały oraz skórkę z cytrusów. Ubić białka na sztywno, dodając pod koniec łyżkę cukru. Kilka łyżek piany wmieszać do masy migdałowej po czym dodać pozostałość i wymieszać szybkim ruchem. Przelać do natłuszczonej formy i piec ok. 45 min. w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotować syrop: cukier wsypać do garnka, dodać sok z cytrusów i przyprawy. Gotować na małym ogniu często mieszając. Po ok. 5 min, gdy uzyskamy gęsty syrop, wystudzić. Ciasto polać syropem.
Dziękuję za przepis, Ewo!

4 komentarze:

  1. ten cytrynowy krem, o którym piszesz.. z nim musi byc naprawdę pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem jeszcze; trzeba zobaczyć, spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie rowniez pomysl z cytrynowym kremem przypadl do gustu :)

    OdpowiedzUsuń