piątek, 30 kwietnia 2010

Gorąca sałatka z pędami słonecznika

Podobne szybko smażone warzywa znajdziemy w każdej publikacji na temat kuchni chińskiej, bo właśnie z tej błyskawicznej obróbki ona słynie słynie. Roślinki mają być ciepłe, "polakierowane" olejem i sosem sojowym lecz nie stracić chrupkości i świeżego smaku!
Składniki:
1/2 marchewki pokrojonej w "zapałki"
1 mała cebula pokrojona w "piórka"
1/4 brokuła podzielonego na najmniejsze różyczki
2 spore garście pędów słonecznika
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki słonego sosu sojowego
Marchew, cebulę i brokuła włożyć na rozgrzany olej i smażyć krótko, mieszając i potrząsając naczyniem; w połowie smażenia dodać pędy słonecznika. Na koniec doprawić niewielką ilością sosu sojowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz