sobota, 3 kwietnia 2010

Wielkanoc

Zdrowych, wesołych świąt wielkanocnych, dobrej pogody i miłych spotkań
życzy, wraz z autorką:




MAZUREK RÓŻANY
lub ZAJĄCZKI WIELKANOCNE

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka krupczatki
1 kostka margaryny do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (niekoniecznie)
1 jajko (lub 2 żółtka)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu (np. arakowego)


Po zagnieceniu ciasta (lepiej zostawić na trochę w chłodnym miejscu dla lepszego związania składników) można wałkować i wycinać zajączki lub wylepić nim foremkę (wystarcza na 2 małe).

ZAJĄCZKI: piec 10-12 minut w temp. 180 stopni (blachę wykładam folią aluminiową, ale można też posmarować tłuszczem). Po wystudzeniu lukrować lub smarować czekoladą.

MAZUREK:
Na ciasto wylepione na dnie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym foremki (grubość 0,5 cm) nałożyć cienką warstwę tartych z cukrem płatków róży. Można wierzch ozdobić dodatkowo siatką z ponacinanego ciasta francuskiego (kupnego, w moim przypadku) lub piec bez tego, a potem dowolnie ozdobić mazurek. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach (uwaga na gazowe piekarniki - może trzeba w nich piec krócej?)

UWAGA: róża i polewy na ciastkach są tak słodkie, że kto nie lubi nadmiaru słodyczy, może do ciasta wcale nie dawać cukru - również jest bardzo dobre. Ciasto z cukrem jest luźniejsze, więc można nie dawać całego jajka. Luźnym ciastem łatwo jest wylepić foremkę bez wałkowania, twardsze będzie lepsze na ciasteczka! Zawsze można też dosypać troszeczkę więcej mąki.

4 komentarze: