życzy, wraz z autorką:
MAZUREK RÓŻANY
lub ZAJĄCZKI WIELKANOCNE
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka krupczatki
1 kostka margaryny do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (niekoniecznie)
1 jajko (lub 2 żółtka)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Po zagnieceniu ciasta (lepiej zostawić na trochę w chłodnym miejscu dla lepszego związania składników) można wałkować i wycinać zajączki lub wylepić nim foremkę (wystarcza na 2 małe).
ZAJĄCZKI: piec 10-12 minut w temp. 180 stopni (blachę wykładam folią aluminiową, ale można też posmarować tłuszczem). Po wystudzeniu lukrować lub smarować czekoladą.
MAZUREK:
Na ciasto wylepione na dnie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym foremki (grubość 0,5 cm) nałożyć cienką warstwę tartych z cukrem płatków róży. Można wierzch ozdobić dodatkowo siatką z ponacinanego ciasta francuskiego (kupnego, w moim przypadku) lub piec bez tego, a potem dowolnie ozdobić mazurek. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach (uwaga na gazowe piekarniki - może trzeba w nich piec krócej?)
UWAGA: róża i polewy na ciastkach są tak słodkie, że kto nie lubi nadmiaru słodyczy, może do ciasta wcale nie dawać cukru - również jest bardzo dobre. Ciasto z cukrem jest luźniejsze, więc można nie dawać całego jajka. Luźnym ciastem łatwo jest wylepić foremkę bez wałkowania, twardsze będzie lepsze na ciasteczka! Zawsze można też dosypać troszeczkę więcej mąki.
lub ZAJĄCZKI WIELKANOCNE
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka krupczatki
1 kostka margaryny do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru (niekoniecznie)
1 jajko (lub 2 żółtka)
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
1 łyżeczka aromatu (np. arakowego)
Po zagnieceniu ciasta (lepiej zostawić na trochę w chłodnym miejscu dla lepszego związania składników) można wałkować i wycinać zajączki lub wylepić nim foremkę (wystarcza na 2 małe).
ZAJĄCZKI: piec 10-12 minut w temp. 180 stopni (blachę wykładam folią aluminiową, ale można też posmarować tłuszczem). Po wystudzeniu lukrować lub smarować czekoladą.
MAZUREK:
Na ciasto wylepione na dnie wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem pergaminowym foremki (grubość 0,5 cm) nałożyć cienką warstwę tartych z cukrem płatków róży. Można wierzch ozdobić dodatkowo siatką z ponacinanego ciasta francuskiego (kupnego, w moim przypadku) lub piec bez tego, a potem dowolnie ozdobić mazurek. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach (uwaga na gazowe piekarniki - może trzeba w nich piec krócej?)
UWAGA: róża i polewy na ciastkach są tak słodkie, że kto nie lubi nadmiaru słodyczy, może do ciasta wcale nie dawać cukru - również jest bardzo dobre. Ciasto z cukrem jest luźniejsze, więc można nie dawać całego jajka. Luźnym ciastem łatwo jest wylepić foremkę bez wałkowania, twardsze będzie lepsze na ciasteczka! Zawsze można też dosypać troszeczkę więcej mąki.
pięknych świąt!
OdpowiedzUsuńDziękuję! I wzajemnie!
OdpowiedzUsuńhazoki miszczowskie!
OdpowiedzUsuńDzięki! (Musiałam sobie wygooglać, co to hazoki, ale już wiem :) )
OdpowiedzUsuń