czwartek, 3 grudnia 2009

Kuchnia japońska dla Polaków - odcinek 2


Najwyższy czas odrobić zadanie domowe czyli wpisać przepis na Festiwal Jajka. Jednocześnie spełniam swoją "misję" propagowania kuchni narodów Azji; oczywiście przetransponowanej na nasze warunki czyli bez sprowadzania rzadkich produktów z drugiej półkuli.


Oto: TAMAGOYAKI czyli japoński omlet
składniki:
2 jajka
łyżeczka sosu sojowego
łyżeczka cukru
szczypta soli
kilka kropel oleju (najlepiej sezamowego)

wykonanie:
Dokładnie wymieszać jajka z solą, cukrem i sosem sojowym. Mocno nagrzać patelnię i lekko ją natłuścić (piórkiem lub ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem) i wylać na nią cieniutką warstwę jajek. Kiedy się warstwa zetnie, zwinąć ją w rulonik i pozostawić na brzegu pateni; dolać kolejną porcję płynnego jajka, a kiedy i ta się zetnie, przetoczyć na nią powstały wcześniej rulonik i znowu zwinąć (tym razem na przeciwnym brzegu patelni). Jeśli jeszcze została masa jajeczna, to ponowić tę czynność, aż otrzymamy jajeczną "rolkę".
Taki omlecik można podać na ciepło lub na zimno, z różnymi sosami. Jest dobrym dodatkiem do sushi (do nigiri i do maki). Na zdjęciu powyżej przykład podania z ryżem i kari warzywnym.

2 komentarze:

  1. Suuuuper *__* Zostaje porwany w fantazje na temat tego jedzenia> goni narzeczoną do garów>

    Z uszanowaniami
    Krakers

    OdpowiedzUsuń
  2. A samemu usmażyć, niespodziankę ukochanej swej robiąc, to nie łaska? :)

    OdpowiedzUsuń