środa, 16 czerwca 2010

Dorsz z młodą cebulą - zdrowo i bardzo szybko


Tanie, smaczne, zdrowe i błyskawiczne w przygotowaniu danie na lato:

DORSZ Z MŁODĄ CEBULĄ

- kilka płatów rozmrożonej ryby
- 2 młode białe cebule
- 4 gałązki koperku (niekoniecznie)
- 1/4 kostki masła
- kilka łyżek rosołu lub wywaru z warzyw
- sól, pieprz, ewentualnie "jarzynka"
- 2 łyżki białego wina


wykonanie:
1. Obieramy cebulę i kroimy "w piórka", zmiękczamy ją w garnku na maśle (ew. mieszance masła i oleju) bez rumienienia.
2. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki rybę, dusząc kilka minut. Następnie usiekany koperek, względnie inne zioła (nać pietruszki, zieloną część dymki) sól i przyprawy, a potem podlewamy wywarem, dusimy kilka minut pod koniec dolewając wino.
3. Podajemy z warzywami z wody lub na parze, ziemniakami, makaronem lub ryżem. (U mnie "na łożu" ;D z włoskiej kapusty podduszonej ze szczyptą kminku i rozmarynu i makaronie instant.)
To jest pyszne!

1 komentarz: