wtorek, 23 listopada 2010

Zupa - krem z kalafiora



Lekka zupka na luch lub przed obfitym drugim daniem.









składniki:
  • 1 duży kalafior
  • kostka rosołowa "do ziemniaków - z masłem i z koperkiem"
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina stołowego
  • 1 łyżka sosu sojowego lub 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 1 łyżeczka cukru
  • groszek ptysiowy, śmietanka do podania
wykonanie:

  1. Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w jak najmniejszej ilości wody do całkowitej miękkości.
  2. Miksujemy - uwaga, nie poparzyć się pryskającą zupą! - i dodajemy cukier, wino, przyprawę płynną i kostkę. Jeśli nie mamy takiej kostki to może być zwykła, np. drobiowa, ale wtedy koniecznie odrobinę koperku, choćby suszonego i łyżeczkę masła też można dać.
  3. Wymieszać, jeszcze podgrzać, jeśli trzeba i rozlewać na talerze.
Ze śmietanką jest jeszcze lepsze, a ci, którzy nie unikają węglowodanów mogą zjeść z groszkiem ptysiowym albo kawałkiem bułki. Ja podałam z hinduskimi bundi - perełkami z mąki z grochu włoskiego, których kiedyś sobie zrobiłam pełną puszkę (są trwałe).

niedziela, 21 listopada 2010

Śródziemnomorskie mielone


Nie ukrywam, że pomysł na te kotleciki znalazłam w ulotce supermarketu; zrobiłam w któryś z ostatnich słonecznych dni jesieni, podałam ze świeżymi figami, winogronami i wyszło coś bardzo wakacyjnego.

składniki:
  • 40 dkg mielonego mięsa (u mnie wieprzowina)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 6 - 8 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 jajko
  • 3 - 4 łyżki otrąb
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki mrożonego pokruszonego lubczyku
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu lub dwie
  • niewielka miseczka płatków kukurydzianych
  • kilka łyżek ziarna sezamowego
  • oliwa do smażenia

wykonanie:
Mięso wymieszać z jajkiem, otrębami, przyprawami i ziołami. Płatki zmiażdżyć w woreczku, ale nie na proszek, tylko na okruchy wielkości drobnej kaszki, wymieszać z sezamem na płaskim talerzu.
Mozzarellę pokroić na paseczki, a suszone pomidory poprzekrawać wzdłuż na ćwiartki.
Zwilżonymi rękoma formować podłużne kotleciki, palcem robić w nich rowek, nakładać po pasku sera i pomidora i zasklepiać starannie. Panierować każdy kotlet w płatkach kukurydzianych z sezamem.
Smażyć powoli, dokładnie, obracając, na niezbyt silnie rozgrzanej oliwie, żeby mięso upiekło się aż do wnętrza, ser roztopił, a panierka nie zrumieniła zanadto.
Podawać koniecznie z czymś surowym i zielonym, nie pasuje do tego żadna marynata ani warzywa gotowane!